NAJBOLJE HURMAŠICE IKADA – ČEŠALJ HURMAŠICE

NAJBOLJE HURMAŠICE IKADA – ČEŠALJ HURMAŠICE

Sjećam se da sam kao djete stojala pored mame dok je pravila ormašice i čekala da joj ostane malo tijesta jer sam zaista voljela da ga jedem. Ormašice moje mame su bile savršene, niko nije pravio tako dobre kao ona. 

Kada sam vidjela tzv. češalj ormašice na internetu razumjela sam da postoje i bolje od tih maminim savršenih. Meni su oči ostale na njima jer jednostavno izgledaju fantastično. 

Okus maminih ormašica je još uvjek najbolji pa sam zbog toga odlučila da spojim mamino tijesto i način pripreme sa češljom. Znam da zvuči čudno i ja sam oklijevala da ih pravim jer mi je nekako neobično da koristim češalj za tu namjenu ali izgled je ipak prevagnuo. I vjerujte mi da nije ni malo čudno kada ih pravite ako naravno kupite nov češalj. Izgled im je zaista poseban, neuporediv sa običnim ormašicama.

SASTOJCI ZA TIJESTO:

2 jajeta

180 ml ulja ili 2 šoljice za kafu

170 gr šećera 2 šoljice za kafu

1 mala kašičica praška za pecivo (oko 3 gr)

brašna po potrebi (ja sam upotrebila 430 gr) i to mekog brašna tip 480.

SASTOJCI ZA ZALJEV:

400 gr šećera ili 5 šoljica

1 l ili 9 šoljica vode

PRIPREMA

Pripremite u jednoj zdjelici 2 jajeta i izmutite ih samo malo dok ne dobijete tečnu masu. Nije potrebno da ih umutite pjenasto.

Dodajte 2 šoljice šećera ili 170 gr. Promješajte i dodajte 2 šoljice ili 180 ml ulja. Promješajte i dodajte malo brašna i jednu malu kašičicu praška za pecivo (oko 3 gr).

Dodajte još brašna i počnite da mijesite. Dodajte brašna po potrebi a ja sam upotrebila 430 gr.

Koristite meko pšenično brašno i to tip 400, 450, 500 ili 550.

Pripremite jedan češalj koji treba da vam bude nov i opran detrdžentom i toplom vodom.

Uzmite jednu lopticu tijesta i to oko 20 gr i oblikujte tijesto prvo u valjak pa ga onda stavite preko češlja. Pritisnite i oblikujte kao na videu i stavite u tepsiju.

Tepsiju koju sam ja koristila je veličine 28×40 cm i ova količina tijesta je dovoljna za dvije tepsije ormašica.

Kada ste sve ormašice oblikovali stavite samo u sredinu po jedno jezgro badema i pecite ih na 180 stepeni oko 15 minuta u zavisnosti od pećnice.

Pripremite zaljev od šećera i vode i dovedite ga do ključanja.

Dok su još vruće ormašice prelijte vrućim zaljevom.

Ostavite ormašice da se potpuno ohlade.